Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Versterk begrijpend lezen met deze tips

Begrijpend lezen, ook wel studerend lezen, is een vak op de lagere school dat voor veel kinderen toch nog lastig wordt gevonden.  Als opvoeder wil je vast en zeker voorkomen dat je kind een akelige achterstand in het leren oploopt en niet goed mee kan komen. Maar dan? Wat kun jij eraan doen om de vaardigheid van het begrijpend lezen van jouw kind te verbeteren en versterken? In dit artikel bespreken we met alle aandacht 8 tips die kunnen bijdragen om strategieën en vaardigheden bij tekstbegrip te verbeteren. Op deze manier hopen we je een beetje te helpen. Hopelijk lukt het je nu het beste uit de vaardigheden voor begrijpend lezen van je kind te halen. 

1 Bekijk het doel

Bestudeer met je kind een stuk tekst,  bijvoorbeeld een krantenartikel of een tijdschrift, een fragment uit een boek of een receptje. Laat je dochter of zoon de tekst eerst doornemen. Bekijk gezamenlijke foto’s bij de tekst. Vraag daarna wat je zoon of dochter denkt dat het onderwerp is en wat het doel van de tekst kan zijn. Het achterhalen van dit doel van de schrijver helpt zicht te krijgen op de inhoud van het fragment.

2 De tekst bespreken

Begrijpend lezen en is bij lange na niet enkel een geval van technisch lezen, maar vooral ook het gesprek aangaan. Bespreek altijd de tekst samen. Controleer het volgende: komt de verwachting van je kind uit en klopt het gevonden doel met wat je kind ervan had verwacht? Blijf erover praten!

3 Vul gaten in kennis op

Thema’s zijn vaak zeer wisselend. Je kunt dan niet aannemen of verwachten dat je kind alle kennis paraat heeft. Maar het missen van die kennis is wel lastig als je kind vragen over een tekst moet kunnen geven. Dus vul altijd missende kennis aan of laat je kind voorkennis opdoen met andere teksten. Begrijpend lezen is immers een doel, de teksten die je gebruikt slechts een middel.

4 Woordenschat

Als je dan toch bezig bent, koppel studerend lezen gelijk aan het aanleren van nieuwe woorden en sta vooral ook even stil bij de wijze om de betekenissen uit een tekst te halen. Immers kent een tekst vrijwel altijd nieuwe woorden voor leerlingen. En het zou toch zonde zijn om daar zomaar aan voorbij te gaan.

5 Laten lezen, doet lezen

Het mag duidelijk zijn: kinderen iets veel laten doen zorgt ervoor dat ze beter worden. Dat geldt absoluut ook zo bij begrijpend lezen! Kortom: laat je zoon of dochter dus zoveel mogelijk lezen. Wees daarin zelf het goede voorbeeld! 

6 Zorg voor een rijk aanbod

Maar wat maakt lezen zo leuk? Nou, dat zit hem vooral in het thema of onderwerp van de tekst die gelezen gaat worden. Vindt jouw kind zaken als sport, mode of computers plezierig? Zorg er dan voor dat er over deze unieke onderwerpen genoeg teksten zijn en werk dat verder uit. Je zal merken dat een kind dat plezier en lol heeft in de teksten die hij of zij lezen moet, sneller een ander boek zal pakken.

7 Tekstsoorten

Er zijn diverse teksten en het is van het grootste belang je dochter of zoon daarmee in aanraking te laten komen, want een recept of handleiding is natuurlijk heel iets anders dan een opiniestuk. En verhalende proza of een gedicht kun je niet een op een vergelijken met een informatief of wetenschappelijk artikel. Om die reden moet je zien te variëren in de teksten die je je kind laat lezen.

8 Oefenen met oefenboeken

Lukt het zelf niet? Dan zijn er gelukkig oefenboeken  op de markt voor begrijpend lezen. Ideaal geschikt voor ouders die er wat moeite mee hebben om hun kind de juiste teksten voor te schotelen. Een goed oefenboek past goed bij de lesstof van de school.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: